Tentang Kafka

Franz_Kafka_1917

Kenapa Kafka suka pintu? Pintu yang bagaimana dilihat Kafka? Dalam Two Introductory Parable nya Kafka, pintu ini boleh ditafsir dengan pelbagai rupa, sifat, bentuk, ideologi malah. Maka sudah semula jadi sifat pintu ini mempunyai tombol. Adakah ada pintu yang tiada tombol? Ada tombol yang tiada kunci, ada yang ada kunci. Tetapi, siapa pemegang kunci sebenar? Tuan rumah, atau pencuri yang memasuki rumah, baru sebentar tadi? Di sini, Kafka bertegang urat, melipat ototnya sendiri, mencari si pemegang kunci, lalu ingin sahaja terus merempuh pintu yang ingin dimasuki. Lalu, apa yang dijumpa (kalaupun Kafka berjaya merempuh pintu tersebut)?

Benarkah Kebenaran berdiri di sebalik pintu? (Kalaupun Kebenaran yang ingin dicari Kafka). Lagi pula, pintu terlalu banyak. Setiap pintu mempunyai pemegang kuncinya. Lalu kita berfikir apabila membaca Two Introductory Parable nya, kenapa Kafka tidak terus berani mengambil golok, mengilir golok tersebut pada leher si pemegang kunci supaya dapat akan dirinya memulas tombol pintu, lalu berjumpa konon-konon Kebenaran?

Tetapi, mungkin kata Kebenaran itu sangat klise untuk diperkatakan dalam blog ini. Terlalu poyo untuk mencari Kebenaran dalam mana-mana medium, hatta filem (atau karya sastera) sekalipun. Kita, setidak-tidaknya bagi saya, menonton filem atau membaca karya sastera, bukan untuk mencari Kebenaran. Kita, setidak-tidaknya bagi saya, ingin melihat Kebenaran dipermain-mainkan, ditelanjangkan, (lebih terhibur, jika kulitnya disiat) sambil tertawa dalam tangisan, seperti mana Luis Bunuel mempermainkan Hasrat dan Keinginan dalam That Obscure Object of Desire (1977). Bunuel tarah habis Mathieu, sepertimana Kafka kikis habis wataknya (dirinya barangkali?). Kita kasihan, tetapi dalam rasa kasihan itu, ada lucu suram yang menopangnya. Kafka: Lucu-Suram-Kasihan. Membaca karya Sastera Sejati begini, barangkali, setidaknya bagi saya, membuatkan kita terperuk terduduk simpuh di bucu neraka kelapan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s